Mange mener det er gunstigst å selge bilen til privatpersoner framfor å selge til en forhandler. Hvorfor er det sånn, og er det virkelig tilfelle?

For det første er det avgjørende å påpeke at med gunstigst, så menes høyest pris. Salgspris er imidlertid ikke det eneste mange legger til grunn når de skal selge, derfor vil noen sikkert hevde at for dem er det gunstigst å selge til en forhandler.

Hva gjør at proffene betaler mindre for bilen din?

En forhandler vil måtte ta inn bilen din og gjøre den ren, polere og klargjøre den for salg på en annen måte enn du gjør som privatperson. Det forventes mer av en forhandler med hensyn til hvordan bilen ser ut ved et salg hos en forhandler. Dette bruker de ansatte eller underleverandører til, ergo har de faktiske kostnader knyttet til salget som du ikke har.

Et annet vesentlig element er at de skal ha en fortjeneste på salget, så om de skal selge for det samme som du ønsker å selge for, så må de betale mindre slik at det blir igjen en fortjeneste når transaksjonene er gjort.

Det er også ganske vanlig at salg av bruktbil gjøres slik at det følger med en form for garanti. Denne har nødvendigvis en kostnad som må prises inn. Dette gjør forhandleren ved å gi deg som selger en lavere pris.

Ofte vil ikke en forhandler ha behov for å selge umiddelbart siden de har utstillingslokaler. En bil kan med andre ord være til salgs lenge, og med det kommer potensielt to typer kostnader; kapitalbinding i lagerbeholdning samt risiko for at prisen på settes ned en eller flere ganger.

Betyr prisen alt?

Nå er det ikke sånn at prisen betyr alt, men for mange gjør det det. Er økonomien ikke fullt så trang, vil mange synes det er deilig å slippe å tenke på det ved å la forhandler ta bilen i innbytte eller selge til en bruktbilforhandler. De vet at de taper noen kroner på det, men da slipper de styret det er å selge.

Selv om det i dag finnes bedre teknologiske løsninger enn noen gang med digitalt signerte kontrakter, så er det større risiko ved et salg til en privatperson. Denne risikoen er det mange som lett bytter bort mot noen kroner og lar en forhandler ta seg av salget.

En mellomting mange liker, er muligheten til å selge via Nettbil.no. Der er det forhandlere som byr på bilen din, og der kan du kanskje få en noe høyere pris enn ved å gå til nærmeste forhandler.

Alt i alt er det altså mange som velger å selge til en bruktbilforhandler eller la bilen gå i innbytte selv om de vet at prisen de får er dårligere enn det markedsprisen for bilen er. Det er kanskje ikke økonomisk gunstig, men alt i alt føles det som det beste og tryggeste alternativet for mange.