Internettet og teknologien utvikler seg hele tiden. Først koblet vi til datamaskiner og mobiltelefoner, og nå er til og med bilen vår koblet opp mot nettet. Tidligere holdt det med å lukke vinduer, låse dører, fjerne verdisaker og sette på bilalarmen. Slik er det ikke lenger, i alle fall ikke om du har en moderne bil. Det betyr at til og med bilen din kan bli hacket. Heldigvis finnes VPN online, som sammen med andre tiltak kan forebygge hacking.

Slik kan hackere angripe bilen din

Dersom du er eier av en av dagens moderne biler, er det teoretisk sett fullt mulig for en hacker å ta kontroll over bilen din mens du suser av gårde på motorveien. Hackere kan blant annet hacke systemet som overvåker lufttrykket i dekkene dine. De kan også sette bremsene ut av funksjon, eller manipulere noen av varsellampene som kommer på når noe trenger å repareres. Hackere kan ta kontroll over GPS-systemet ditt og radioen, eller de kan sende virus gjennom bilradioen. Dersom du er en av dem som har en bil som ikke trenger den tradisjonelle nøkkelen, kan du oppleve at hackere låser opp bilen din selv om du ikke står ved siden av.

Mange kobler også opp smarttelefonen til bilen når de skal ut å kjøre. Dette kan gjøre det enkelt for hackere å få tak i den sensitive informasjonen du har på mobilen. De hacker seg ganske enkelt inn via bilens system.

Sjansen for at noen skal hacke bilen din er kanskje ikke så stor. Det er ikke så mye å hente økonomisk ved å ødelegge for deg, med mindre noen er ute etter å stjele bilen din. Bilprodusentene er klar over faren som hacking utgjør, og skaper stadig bedre og tryggere datasystemer.

Tjeneste hos Regnr.no: Hvem eier bilen?

Tiltak mot hacking

Det er heldigvis mye du kan gjøre for å trygge både bilen og dine personopplysninger. Pass på at du ikke skriver inn adressen din i GPS-en. Hackere og biltyver vil da få tilgang til hjemmet ditt med alt hva det kan føre med seg.

Ikke etterlat passord i bilen, slik at hackere og biltyver kan bruke den informasjonen til å overta kontoen din. Dermed vil funksjonen som tillater deg å stanse bilens motor når du melder den stjålet være til liten nytte. Må bilen på verksted, bør du kun bruke verksteder med godt rykte. Ikke la hvem som helst få tilgang til bilen og bilens datasystem.

Når det kommer til underholdningssystemet, kan du koble dette opp via mobilen din. Det betyr at du kan benytte deg av programvare som holder informasjonen din sikker, slik som VPN online. VPN er en smart funksjon, som sørger for at du verner om privatlivet ditt på nettet. Det skyldes at ingen kan se din opprinnelige IP-adresse. All dataen krypteres og sendes via VPN-serveren, og dermed blir det vanskelig å få tak i din private informasjon på web.

Om du har en moderne bil, kan det lønne seg å være bevisst på når du er online og når du er offline. Vær offline så ofte du kan, og sørg for å beskytte deg ved å bruke en VPN når du er online. Det er også viktig å sørge for å oppdatere bilens datasystem hver gang produsenten gir beskjed om at dette er nødvendig. Da kan du føle deg trygg på at du gjør det du kan for å forebygge mulig hacking av bilen din.