Er det en ting som er alles skrekk, så er det å kjøpe en bil hvor det fortsatt er heftelser som tidligere eier har «glemt» å fortelle om. Da kan du i verste fall miste både pengene du har betalt og bilen du har kjøpt.

En heftelse er enklest fortalt at bilen er stilt som sikkerhet for et billån, for eksempel. Hvis en person har lånt penger, og ikke klarer å betale sine renter og avdrag, kan banken i verste fall inndra bilen og selge den for å dekke det lånet som da eieren ikke klarer betjene. Ofte vil en bank ikke låne opp mot 100% av en bils verdi på samme måte som for en bolig, fordi en bil synker kraftig i verdi med alder i motsetning til hva en bolig gjør.

Dersom du har kjøpt en bil og ikke sjekket at det er heftelser, så kan du risikere at banken inndrar bilen for å dekke det ubetalte lånet til forrige eier. I det ligger at forrige eier neppe har penger, ergo vil det ikke nytte for deg å forfølge saken rettslig heller. Pengene er tapt, sannsynligvis for alltid.

Kjøper du bilen gjennom en forhandler, er det ofte rutiner for å sjekke heftelser. Kjøper du derimot privat er det ditt ansvar å sjekke at det selger sier faktisk er tilfelle. Den lille sjekken der kan være den dyreste unnlatelsessynden du noen gang gjør.

Og heftelsene finner du på regnr.no.